Vinohradský sbor ČCE

Setkání s Miladou Kaďůrkovou

Milada Kadurková

Milada Kaďurková hovoří o Viktoru Fischlovi

Ty sborové neděle … Duši pohladí, tělo nasytí. Tak tedy nevím, jestli by s tímto hodnocením souhlasily naše milé sestry z křesťanské služby, těm totiž sborové neděle přidají něco starostí a ukrojí kus soboty. Ale i ony určitě mají radost, když se nám návštěvníkům líbí a když nám chutná. Chtěl bych jim za to moc poděkovat. A dík patří určitě také Martinu Zikmundovi a Marešovým, kteří se rukou společnou přičinili o to, že mezi námi strávily neděli i sestry Kloboučkovy, jinak dlící v terezínském domově důchodců.

Mně dala sborová neděle ještě jedno — další knížka dostala tvář. Před dvěma lety vyšla publikace o dnes již bezmála šestadevadesátiletém rodákovi z Hradce Králové, panu Viktoru Fischlovi. Tahle knížečka se mi opravdu moc líbila, a tak jsem si představoval, jak asi vypadá a jak mluví paní Kaďůrková, z jejíž mysli i pera knížka vzešla. Z obalu na čtenáře hledí pan Viktor Fischl, a ani vevnitř se neposkytuje žádné vodítko, které by čtenářovi v této věci něco napovědělo. Teď v neděli dostala pro mne žlutá brožura tvář velmi elegantní a jemné dámy, která vážila se svým manželem cestu až z Havířova jen proto, aby se s námi podělila o svůj vzácný pohled na Viktora Fischla. Určitě nejsem sám, kdo je jí za milé sdílení jejího pohledu a znalosti o díle a životě pana Fischla vděčný.

Tato hutná strava duchovní byla dovršena stravou zemskou. Pro ty, kteří by si ji doma chtěli zopakovat, dala Marta Kadlecová k dispozici recept (a k němu i plná autorská práva ke kopírování a šíření — ovšem výhradně bezplatnému), který naleznete v tomto čísle.

Matěj Cháb

Recept na mexický guláš

  • 1 kg hovězí kližky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 malá lžička cayennského pepře
  • l malá lžička kari
  • 1 malá lžička pálivé papriky
  • 1 velká cibule
  • 1/2 lahvičky kečupu
  • 1 sklenice sterilovaných fazolek

Maso nakrájíme na menší kousky a ochucené kořením dusíme doměkka na oleji a na cibulce. V případě potřeby podléváme horkou vodou. Do měkkého masa přidáme zelené fazolky a kečup a necháme už jen prohřát. Jako přílohu lze dát rýži, knedlíky, pečivo.

Marta Kadlecová

gulas Mexický guláš z rukou starostlivých sester chutnal moc dobře
gulas Užili jsme si i rozhovory

číslo 48, prosinec 2004
předchozí   další

Obsah

O povolání Abrahama
Setkání s Miladou Kaďůrkovou
Z historie vinohradského sboru XXI
Čtení o hudbě (4)
Sousedé a ploty
Kutnohorské toužení
Adopce na dálku
Zase ty peníze
Odrůdy révy vinné (3)
Z jednání staršovstva
Program sborových akcí
Pozvání na Štědrý večer

Archiv

Výběr z Hroznů
ročník 2019
ročník 2018
ročník 2017
ročník 2016
ročník 2015
ročník 2014
ročník 2013
ročník 2012
ročník 2011
ročník 2010
ročník 2009
ročník 2008
ročník 2007
ročník 2006
ročník 2005
ročník 2004
ročník 2003
ročník 2002

Ke stažení

Rozhovor na téma "Krize v ČCE?", Vinohrady 24.1.2010 PDF soubor ke stažení (122 kB)

Bohemská kuchařka PDF soubor ke stažení (899 kB)

Kazatelé Pujmanovi z Bohemky a český pobělohorský evangelický exil na jižní Ukrajině (PDF soubor ke stažení 387 kB)

Bulvární plátek LIS, rok 2007

Bulvární plátek LIS, rok 2005


Hrozen vychází přibližně jednou za měsíc. Redaktory jsou a , Tiskovou sazbu připravuje , internetovou . Příspěvky, reakce či dotazy posílejte na adresu sboru (Korunní 60, 120 00 Praha Vinohrady, tel. 224 253 550, e-mail: nebo přímo redaktorům).