Erteplová máčka ze Slovácka Abych ani já nezůstala pozadu za manželovými dnes již vyhlášenými recepty, dovolila bych si přidat jeden oblíbený recept ze Slovácka. Je to jídlo chudých lidí, které moje babička vařila za války mému tatínkovi. Ačkoliv dnes již žijeme v míru a díky naší moudré vládě i v socialismu, zůstává toto jídlo oblíbené v naší rodině i nadále. K přípravě potřebujeme brambory (raději staré), vajíčka, klobásku, mléko, olej, hl.mouku, bobkový list, tymián, ocet a sůl. Příprava je velmi jednoduchá — k nadrobno nakrájeným a osoleným bramborům přihodíme 5 bobkových lístků a hrstičku kudrkrautu čili tymiánu (ten dodá jídlu tu specifickou vůni, jinak by to byla jen bramborová kaše). Klobásku můžeme uvařit spolu s brambory. My máme rádi jemně paprikovou, ale pamatuji, že moje maminka dávala kabanos a babička zase uzené. Když jsou brambory měkké, vytáhneme bobkové listy a vodu slejeme, brambory rozšťoucháme šťouchadlem a vmícháme připravenou jíšku. Vznikne tzv. kyda čili hodně hustá bramborová kaše, kterou naředíme ohřátým mlékem tak, aby kaše stékala z vařečky. Teď už můžeme hrnec sundat z plotýnky a velice opatrně za stálého míchání přidat trochu octa (podle chuti lze okyselit i na talíři) a dosolit. Pak už jen vmícháme nakrájenou uzeninu a vejce (uvařená natvrdo) a rovněž nakrájená nadrobno. Podáváme s chlebem, nejlépe čerstvým. Poměry surovin nedokážu odhadnout přesně, vařím vždycky hodně brambor (asi 2kg), protože erteplajda je výborná i studená, namazaná na krajíc chleba, dále asi tak 5 vajec, 4 klobásky a téměř 1l mléka. Dobrou chuť přeje Jana Fučikovská |
číslo 54, červen 2005 Obsah Kázání z 24.5.2005Co Pán Bůh činí, dobré je Táborové historie III Vzpomínka na bratra Jiřího Bícu Tábory mám ráda Bzenec Opojný Erteplajda Afro-Atlanta Z historie sboru XXV Z jednání staršovstva Sborové akce v červnu Archiv Výběr z Hroznůročník 2024 Ke stažení Rozhovor na téma "Krize v ČCE?", Vinohrady 24.1.2010 (122 kB) Bohemská kuchařka (899 kB) Kazatelé Pujmanovi z Bohemky a český pobělohorský evangelický exil na jižní Ukrajině ( 387 kB) |